Ο πόνος στα σημεία αυτά είναι τόσο συνηθισμένος όσο χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα, το ισχίο και τα πόδια. Οι αυχενικοί σπόνδυλοι επιφορτίζονται με πολύ λιγότερο βάρος απ’ ότι οι οσφυϊκοί σπόνδυλοι· επομένως, υπόκεινται σε λιγότερη μηχανική πίεση και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε τραυματισμούς λόγω βαρυτικών δυνάμεων συμπίεσης. Ωστόσο, επιβαρύνονται λόγω της δύναμης διατμήσεως ή τραυματισμών όπως το σύνδρομο επιτάχυνσης-επιβράδυνσης με έκταση και κάμψη πέραν των φυσιολογικών ορίων, κάτι που συμβαίνει συχνά στα τροχαία ατυχήματα και μπορεί να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες.

Η συνηθέστερη αιτία πόνου στον αυχένα, τους ώμους και τα χέρια είναι η εκφύλιση ή προβολή του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν πόνο στο επηρεαζόμενο επίπεδο της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να συνοδεύονται από οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα εκδηλώνονται κατά μήκος του παρακείμενου νεύρου, προκαλώντας πόνο στα χέρια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αντανακλαστικός ή ριζιτικός πόνος. Ο πόνος, η κινητική αδυναμία και η αισθητηριακή παραισθησία στους ώμους, τα χέρια, τους καρπούς ή τις παλάμες και τα δάχτυλα ονομάζεται βραχιόνια ριζίτιδα ή απλώς αυχενική ριζίτιδα ή ριζοπάθεια. Μία ή περισσότερες από τις βραχιόνιες νευρικές ρίζες C5, C6, C7, C8 και T1 επηρεάζονται συνήθως όταν παρουσιάζονται συμπτώματα στα άνω άκρα.

Όταν τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στον καρπό ή μούδιασμα και τσιμπήματα στα δάχτυλα των χεριών, η εκφύλιση μεσοσπονδυλίου δίσκου και/ή η εκφυλιστική αρθροπάθεια συγχέονται εύκολα με το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ενώ η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων εντοπίζεται πιο κοντά στη ρίζα του νεύρου της αυχενικής μοίρας. Οι αυχενικοί και άνω θωρακικοί μύες συσπώνται αντανακλαστικά σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την κίνηση του επηρεαζόμενου σπονδύλου και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πονοκεφάλους λόγω μυϊκής έντασης.