Η Νόσος του Εκφυλισμένου Δίσκου δεν αποτελεί «ασθένεια» με τη συνήθη έννοια, αλλά ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο για να περιγραφεί η διαδικασία ή η πάθηση η οποία εξελίσσεται σταδιακά και επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Η χρήση του όρου υποδεικνύει ότι οι χονδροειδείς δίσκοι μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης αποτελούν τη βασική αιτία των συμπτωμάτων και ότι η εκφυλιστική αλλοίωση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Έως ένα βαθμό, καθώς μεγαλώνουμε οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν την ευκαμψία και την ελαστικότητά τους καθώς και την ικανότητα να απορροφούν τους κραδασμούς. Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως με όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Η μη φυσιολογική ή υπερβολική μηχανική πίεση ή κάποιος τραυματισμός που έχουμε υποστεί, σε συνδυασμό με κληρονομικούς, αναπτυξιακούς ή μεταβολικούς παράγοντες, μπορούν να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία αυτή.

Καθώς ο δίσκος αφυδατώνεται και μειώνεται σε ύψος –μια διαδικασία γνωστή ως ξήρανση– η απόσταση μεταξύ των σπονδύλων μειώνεται και συνεπώς στενεύει το κανάλι διαμέσου του οποίου περνά η ρίζα του νεύρου. Ο αφυδατωμένος, άκαμπτος δίσκος απορροφά λιγότερους κραδασμούς κι έτσι μπορεί ευκολότερα να διαρραγεί, αυξάνοντας τις πιθανότητες κήλης ή κυκλοτερής προβολής και πιέζοντας ή ερεθίζοντας περαιτέρω τα νεύρα. Καθώς εντείνεται η πίεση στην άρθρωση και ξεκινά η οστεοαρθρίτιδα, σχηματίζονται οστεόφυτα και οι σύνδεσμοι γίνονται υπερτροφικοί (διογκώνονται), στενεύοντας ακόμη περισσότερο τη νευρική δίοδο. Οι παράγοντες αυτοί ποικίλλουν σε συνδυασμούς και βαθμό σοβαρότητας, περιορίζουν το πλάτος του καναλιού –μια πάθηση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση– και συντελούν στη συμπίεση και τον ερεθισμό των νεύρων.

Συμπτωματολογία Νόσου του Εκφυλισμένου Δίσκου

Το πλέον σύνηθες σύμπτωμα της εκφύλισης του δίσκου της οσφυϊκής μοίρας είναι ο πόνος χαμηλά στη μέση (οσφυαλγία). Εάν υπάρχει βλάβη στην αυχενική μοίρα ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του αυχένα (αυχεναλγία). Όταν η εκφύλιση οδηγεί σε συμπίεση της ρίζας του αυχενικού νεύρου μπορεί να προκληθεί πόνος στους ώμους, τα χέρια και τις παλάμες ή τα δάχτυλα (νευρίτιδα, νευραλγία, ριζίτιδα) και το φαινόμενο μπορεί να συνοδεύεται από μούδιασμα και τσιμπήματα (παραισθησία). Όταν η εκφύλιση οδηγεί σε συμπίεση της ρίζας του οσφυϊκού νεύρου μπορεί να προκληθεί πόνος στους γλουτούς, τους γοφούς, τα πόδια και τα πέλματα ή τα δάχτυλα των ποδιών. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει επακόλουθη μυϊκή αποδυνάμωση στα άνω ή τα κάτω άκρα.