Ως οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), χαρακτηρίζεται κάθε πόνος στην οσφύ, ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί. Ο πόνος συχνά επεκτείνεται στο γλουτό και στους μηρούς, αλλά όχι κάτω από το γόνατο. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης και συχνά μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού.
Σύμφωνα με έρευνες, η οσφυαλγία αποτελεί την πιο συχνή πάθηση, μετά το κοινό κρυολόγημα, που προκαλεί απώλεια εργατικών ωρών. Οι μισοί Αμερικανοί εργαζόμενοι εκδηλώνουν συμπτώματα οσφυαλγίας κάθε χρόνο. Η οσφυαλγία είναι η 3η αιτία αναπηρίας στον πληθυσμό άνω των 45 ετών καθώς στην 3η θέση είναι και ως συνηθέστερη αιτία για να υποβληθεί κάποιος σε χειρουργική επέμβαση. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι λιγότερο από το 5% των ατόμων με οσφυαλγία πληροί τις προϋποθέσεις για χειρουργική επέμβαση.
Η οσφυαλγία είναι μία επώδυνη κατάσταση την οποία τη συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά στο ανθρώπινο είδος και θεωρείται «παρενέργεια» ή «φυσικό επακόλουθο μειονέκτημα» της όρθιας στάσης μας καθώς από τετράποδα όντα εξελιχθήκαμε σε δίποδα. Σύμφωνα με έρευνες, το 85% του γενικού πληθυσμού θα έχει έστω μία κρίση οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι αιτίες της οσφυαλγίας είναι πολλές και επειδή μερικές φορές υποκρύπτουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα, θα πρέπει κάθε ασθενής με πόνο στη μέση να προσέρχεται στον ορθοπαιδικό ιατρό για κλινική και εργαστηριακή εξέταση (αξονική τομογραφία, ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων, μαγνητική τομογραφία κ.α.).
Η οσφυαλγία οφείλεται σε συνδυασμό διαστρέμματος των συνδέσμων ή των μυών, ρήξη δίσκου-δισκοκήλη και βλάβη των αρθρώσεων.
Επιπλέον, η αρθρίτιδα, η κακή στάση σώματος, η αποχή από τη σωματική άσκηση, το επιπρόσθετο σωματικό βάρος, ακόμη και το στρες μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την οσφυαλγία. Η φύση της οσφυαλγίας είναι κατά κύριο λόγο μηχανική. Σπανιότερα, η οσφυαλγία είναι άμεση συνέπεια ιατρικής παθολογίας, όπως πέτρες στα νεφρά, λοιμώξεις, θρόμβοι, απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση) κ.α. Το πλήρες ιστορικό του ασθενούς και ο ενδελεχής έλεγχος μπορούν να συμπεριλάβουν ή να αποκλείσουν κάποιον από τους παράγοντες αυτούς ως αιτία της πάθησης.
Η θεραπεία της οσφυαλγίας περιλαμβάνει:
Α) Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:
– φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα)
– κατάκλιση – ανάπαυση
– τοπική εφαρμογή θερμών επιθεμάτων
– βελονισμό
– φυσικοθεραπεία.
Β) Για την αντιμετώπιση των αιτιών και κατά συνέπεια την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων:
Αξονική Σπονδυλική Αποσυμπίεση Οσφύος
Η θεραπεία αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) το 1996, έχει εξελιχθεί σε μια εξαιρετικά αποδοτική θεραπεία για την κήλη και την εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκών –βασική αιτία της οσφυαλγίας. Εφαρμόζεται στη σπονδυλική μονάδα που παρουσιάζει την εν λόγω παθολογία, μειώνοντας σημαντικά την ενδομεσοσπονδύλια πίεση. Αποτελεί μια συντηρητική προσέγγιση για ασθενείς που πάσχουν από κυκλοτερή προβολή ή κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, νόσο του εκφυλισμένου δίσκου, σύνδρομο των οπίσθιων σπονδυλικών αρθρώσεων, ισχιαλγία, μετεγχειρητική υποτροπή (σύνδρομο αποτυχημένης οσφυϊκής επεμβάσεως) και γενικευμένη μηχανική χαμηλή οσφυαλγία ή αυχεναλγία.
Η Αποσυμπίεση Μεσοσπονδυλίου Δίσκου είναι μια μη επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία, η οποία πραγματοποιείται σε ειδικό τραπέζι που ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κάθε δίσκος προσεγγίζεται μεμονωμένα και με εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών έλξης και χαλάρωσης κατά τη θεραπεία, σε συνδυασμό με σωστή στάση σώματος, μπορεί να δημιουργηθεί αρνητική πίεση στο εσωτερικό του δίσκου. Η τεχνική αυτή διαχωρίζει ήπια τον επηρεαζόμενο δίσκο 5 έως 7 χιλιοστά, δημιουργώντας αρνητική πίεση (ή κενό) μέσα στο δίσκο, βοηθώντας στην επαναφορά του προβεβλημένου ιστού. Παράλληλα, χάρη στην αρνητική πίεση, διευκολύνεται η εισροή νερού, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο δίσκο. Με τον τρόπο αυτό, ο εκφυλισμένος δίσκος ενυδατώνεται και ενισχύεται με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εκκινήσει η διαδικασία της επούλωσης.

ΚΑΟΥΛΑ ΓΕΩΡ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Φυσικοθεραπεύτρια
Απόφοιτος του SEMMELWEIS UNIVERSITY OF BUDAPEST
Ειδικευμένη στην ΑΞΟΝΙΚΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΥΧΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΣΦΥΟΣ