Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα μαλακό μαξιλάρι που παρεμβάλλεται μεταξύ των σπονδύλων. Ο δίσκος αυτός χάνει την ελαστικότητά του με το πέρασμα του χρόνου. Σε ένα νεαρό άτομο, ο δίσκος είναι εξαιρετικά μαλακός και εύκαμπτος, αλλά όπως συμβαίνει και με άλλες δομικές ομάδες του σώματος, σταδιακά παρουσιάζει απώλεια της ελαστικότητάς του και γίνεται ευάλωτος σε τραυματισμούς. Ακόμη και σε άτομα ηλικίας 30 ετών, τα αποτελέσματα μαγνητικής τομογραφίας παρουσιάζουν φθορά του μεσοσπονδυλίου δίσκου σε ποσοστό περίπου 30% του πληθυσμού.

Κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Καθώς ο δίσκος γίνεται σταδιακά πιο δύσκαμπτος, υπάρχει πιθανότητα να διαρραγεί. Όταν συμβεί αυτό, ένα μέρος του μετατοπίζεται πέρα από τα φυσιολογικά όρια και το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κήλη. Όταν η κήλη προβάλλει ανάμεσα από τους σπονδύλους, να νωτιαία νεύρα και ο νωτιαίος μυελός μπορεί να συμπιεστούν. Υπάρχει βεβαίως ένα μικρό περιθώριο χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, αλλά εάν η μετατόπιση του δίσκου είναι εκτεταμένη, τότε οι δομές αυτές συμπιέζονται.

Αίτια κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Όταν η κήλη διαρρηγνύεται και μετατοπίζεται, μπορεί να προκληθεί συμπίεση των νεύρων. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου μπορεί να εμφανιστεί εντελώς ξαφνικά έπειτα από πτώση ή ατύχημα ή σταδιακά λόγω μακρόχρονης καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης. Συνήθως, σε ασθενείς που εμφανίζουν κήλη έχει παλαιότερα διαγνωσθεί σπονδυλική στένωση, μια πάθηση που προκαλεί τον περιορισμό του διαθέσιμου χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό και τα αντίστοιχα νεύρα. Όταν εμφανιστεί η κήλη, ο χώρος αυτός περιορίζεται ακόμη περισσότερο, οδηγώντας στον ερεθισμό των νεύρων.

Συμπτωματολογία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου

Όταν ο νωτιαίος μυελός ή τα νωτιαία νεύρα συμπιέζονται, διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία τους. Αυτό συνεπάγεται ότι τα συμπιεσμένα νεύρα μεταδίδουν λανθασμένα σήματα στο υπόλοιπο σώμα ή ότι αδυνατούν να μεταδώσουν οποιοδήποτε σήμα. Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα της κήλης είναι τα εξής:

  • Νυγμώδης πόνος

Η πίεση στο νεύρο μπορεί να προκαλέσει ένα δυσάρεστο αίσθημα στον ασθενή, το οποίο βιώνει ως αιφνίδιο, οξύ πόνο. Όταν η συμπίεση επηρεάζει την αυχενική μοίρα, ο πόνος γίνεται αισθητός στα χέρια, ενώ όταν συμπιέζονται τα νεύρα της οσφυϊκής μοίρας, ο ασθενής έχει πόνους στα πόδια.

  • Τσιμπήματα και Μούδιασμα

Ο ασθενής μπορεί επίσης να αισθανθεί τσιμπήματα ή μούδιασμα και τα συμπτώματα αυτά να εμφανίζονται στις ίδιες περιοχές τους σώματος όπως ο οξύς πόνος.

  • Μυϊκή Αδυναμία

Εξαιτίας του ερεθισμού των νεύρων, τα σήματα που αποστέλλει ο εγκέφαλος μπορεί να διακόπτονται, προκαλώντας αδυναμία των μυών. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να επιβεβαιωθεί με εξέταση των αντανακλαστικών.

  • Δυσλειτουργία της κύστης ή του εντέρου

Τα συμπτώματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη ιππουριδικής συνδρομής, μια πιθανή επακόλουθη πάθηση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Το φαινόμενο αυτό χρίζει άμεσης ιατρικής παρέμβασης και ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί ιατρό άμεσα εάν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην ούρηση και τις κενώσεις ή αισθάνεται μούδιασμα γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται στον ερεθισμό του νευρικού συστήματος από την κήλη. Οι επιπλοκές στο κανάλι διαμέσου του οποίου μεταφέρονται τα σήματα από τον εγκέφαλο στα άκρα και το αντίστροφο υποδεικνύουν συμπτωματολογία κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οποία ασκεί πίεση στα νεύρα.