Η αντιμετώπισή της
με την Αναγεννητική Ιατρική

Οι τένοντες είναι ινώδεις ιστοί που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Η φλεγμονή (ερεθισμός) που δημιουργείται στους τένοντες ονομάζεται τενοντίτιδα.
Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος όπου υπάρχει τένοντας αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται στους ώμους, στους αγκώνες, στους καρπούς και στα πόδια. Είναι μια ενοχλητική κατάσταση για τον ασθενή και πολλές φορές καθιστά αδύνατη την συνέχιση της εργασίας του ή της διασκέδασής του. Τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει μια συνηθισμένη κατάσταση λόγω της καθιστικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, καθώς και της άγνοιάς του για την σωστή χρήση του σώματος.

Συγκεκριμένα οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τενοντίτιδες είναι οι
ακόλουθες
:

1) Επαναλαμβανόμενες κινήσεις στα χέρια ή στα πόδια, όπως κάνουν για παράδειγμα όσοι εργάζονται πολλές ώρες στον υπολογιστή, οι αθλητές που δεν ακολουθούν σωστό πρόγραμμα εκγύμνασης και δεν έχουν καλή τεχνική και όσοι κάνουν χειρονακτικές εργασίες.
2) Άμεσος τραυματισμός κάποιας άρθρωσης που έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του τένοντα και την μερική ή πλήρη διατομή του.
3) Διάφορες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, ουρική ή ρευματοειδής αρθρίτιδα, ερυθηματώδης λύκος κ.α., τα οποία έχουν την τάση να προκαλούν
ερεθισμό στους τένοντες.
4) Οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν συχνά τενοντίτιδες, κυρίως στους ώμους, διότιμε την πάροδο του χρόνου επέρχεται εκφυλισμός των τενόντων και αυξημένη συγκέντρωση ασβεστίου σε αυτούς, με αποτέλεσμα να χάνεται η ελαστικότητα και η ευκινησία τους.

Για την πρόληψη της τενοντίτιδας συνιστούμε:

 

  • Ανάπαυση, ειδικά μετά από πολύωρη εργασία ή προπόνηση και στο τέλος

 

αυτών απαραιτήτως διατάσεις για να ξεκουράσουμε τους μύες και τις αρθρώσεις μας.

 

  • Άσκηση, καθόσον με την κατάλληλη γυμναστική δυναμώνουμε το μυϊκό σύστημα και έτσι παρέχουμε μεγάλη προστασία στις αρθρώσεις και τους τένοντες, ούτως ώστε να καθίστανται λιγότερο ευάλωτοι σε τραυματισμούς.
  • Να χάσετε τα περιττά κιλά και μην σηκώνετε πολλά βάρη. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτίσετε τις αρθρώσεις και τους τένοντές σας.

 

Διάγνωση
Η διάγνωση της τενοντίτιδας γίνεται κατόπιν επισκέψεως στον ορθοπεδικό ιατρό, ο οποίος με την κλινική εξέταση μπορεί να εντοπίσει τα συμπτώματα της τενοντίτιδας. Μια απλή ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί σε περίπτωση που ο ιατρός θελήσει να αποκλείσει άλλες παθήσεις των οστών που μπορεί να συμβαίνουν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι τένοντες δεν φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες. Σπάνια μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, η οποία
μπορεί να δείξει τις τενοντίτιδες. Σπάνια επίσης μπορεί να χρειαστούν εργαστηριακές εξετάσεις αίματος, προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Θεραπεία και τρόποι αντιμετώπισης:
– Αρχικά, συνιστούμε ξεκούραση της προσβληθείσας άρθρωσης και τοποθέτηση παγοκύστης ή ψυκτικής κρέμας για 10 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα, έτσι ώστε να περιορίσουμε τον πόνο και το πρήξιμο.
– Επίδεση με την χρήση ελαστικού επιδέσμου για περιορισμό των κινήσεων στην πάσχουσα περιοχή.
– Σε περίπτωση που η ενόχληση επιμένει, χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων. – Σε σοβαρές περιπτώσεις καταφεύγουμε σε θεραπεία με κορτιζόνη. – Πλέον, για μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο επιβαρυντική θεραπεία για τον οργανισμό έχουμε στην διάθεσή μας τα οφέλη της Αναγεννητικής
Ιατρικής για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η τενοντίτιδα.

Πολλοί ασθενείς δεν είναι σε θέση να λάβουν κορτιζόνη (όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, οι υπερτασικοί, οστεοπορωτικά άτομα, κ.α.) ή δεν θέλουν να
λάβουν κορτιζόνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται να βοηθήσει η Αναγεννητική Ιατρική. Η θεραπεία αυτή έχει πολύ καλά αποτελέσματα, χωρίς παρενέργειες,
καθώς χρησιμοποιούνται στοιχεία από τον ίδιο τον οργανισμό του ασθενούς.

Σε ποιες μορφές Τενοντίτιδας βοηθά η θεραπεία της Αναγεννητικής
ιατρικής
;

1) Περιαρθίτιδα ώμου
2) Επικονδυλίτιδα αγκώνος (tennis elbow, golf elbow) 3) Άκανθα πτέρνης (πελματιαία απονευρωσίτιδα) 4) Τενοντίτιδα Αχιλλείου τένοντος
5) Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Δημ. Καούλα χειρουργό ορθοπεδικό – τραυματιολόγο
τ. ιατρό του Νοσοκομείου Ατυχημάτων Κ.Α.Τ., ιατρό του κέντρου Gethealthier

Δημοσίευση Holistic Life